top of page

A világ leghíresebb glamour fotósai

Frissítve: 2019. febr. 20.

A glamour a kezdetekben – a 20-as évek elején jelent meg, mint stílus – kiemelte egy sztár ragyogását, amivel el is fedte a valódi személyiséget. Az amerikai fotósok – Ruth Harriet Louise és George Hurrell – a korabeli celebeket úgy állították be, hogy a megvilágítási technikák, valamint a sminkesek, fodrászok, segítségével drámai szépségű hatást kölcsönözzenek az arcoknak. A divatfotóban is alkalmazták ezt a módszert, azzal a kiegészítéssel, hogy az egész testet a fotózáshoz alakították, úgy alapozták, sminkelték, mint az arcot.

A második világháború során a hiányosan öltözött filmcsillagokat ábrázoló pin-up képek igen népszerűek voltak az amerikai katonák körében. Ennek ellenére, az 1950-es évekig a glamour fotók reklámokban vagy férfi-magazinokban történő ábrázolásának megítélése nagyon ellentmondásos volt, néhol illegális is. A glamour fotókat megjelentető kiadványokat gyakran művészeti vagy életmód-magazinokként aposztrofálták.


női portré fotózás
George Hurrells's Hollywood

Talán az egyik legnépszerűbb glamour fotós George Hurrell, Hollywood glamour fotósa volt. Képein a modellek rendkívül szépnek és szexinek tűntek. A kor legnépszerűbb alkotója, a mozi világának szinte összes szereplőjét megörökítette. Modelljei a lehengerlő erotikájú vagy éppen az angyali tekintetű asszonyok prototípusai voltak.

Egy másik népszerű glamour fotós Helmut Newton volt. 1956-tól a Vogue divatmagazin ausztrál kiadójánál tevékenykedett, amelynek során egyre több megbízást kapott a lap francia, olasz, amerikai és német kiadóitól.

Az 1970-es évektől a világ egyik legismertebb és legjobban fizetett divat-, reklám-, portré- és aktfényképészeként vált ismertté.

104 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page