top of page

A portréfotózásról

Frissítve: 2019. febr. 20.


A portréfotózás a fotográfia egyik legnépszerűbb, de ugyanakkor legnehezebb műfaja.

A természetesnek tűnő és az egyén személyiségét közvetítő fotó készítése olyan készség, amely türelmet és gyakorlatot igényel.

A portréfotó az emberekről szól. Nem a ruhákról, nem a sminkről vagy a frizuráról! Egy jó portréfotó egy történetet mesél el a rajta szereplő személyről. Ha nagyon élénk, színes ruhát visel valaki, az zavaró lehet, hiszen a tekintet rögtön a ruhára esik majd! Amikor az embereket a kamera elé ültetjük, akkor automatikusan felveszik a "fénykép arcukat". Én például szeretek beszélgetni a megrendelőimmel fotózás közben, hogy kicsit elvonjam a figyelmüket a kameráról, hogy egy sokkal természetesebb arcot tudjak majd "elkapni".

női portré fotózás stúdióban
Női portré fotózás

A fotók készülhetnek stúdióban, a szabadban vagy egy szabadon választott helyszínen is. (ha valaki például a munkáját szeretné "bemutatni" a képeken, akkor fotózhatunk olyan helyszínen is, ami a ehhez kapcsolódik.)


Sokan felteszik nekem a kérdést, hogy hogyan is készüljenek a fotózásra, milyen ruhában jöjjenek, stb.

A kérdés jogos, hiszen nem mindennap fotóztatja magát az ember, sőt sok olyan megrendelőm is van, akinek talán 10-15 éve, például az esküvőjén vagy a tablófotózáskor volt az utolsó fotózása.


Az első és szerintem legfontosabb dolog, hogy olyan ruhában gyere, amiben jól érzed Magad! Nem szükséges kosztümben jönnöd, ha egyébként sosem hordasz ilyen stílusú ruhákat. Ha kényelmetlenül érzed magad és feszengsz a ruhákban, az a képeken is meg fog látszódni!


A második dolog, ami nagyon fontos, az a jól elkészített, profi smink! Lehet, hogy furcsán hangzik, de én ebből soha nem engedek! Többen mondták már, hogy "Ők soha nem sminkelik magukat, akkor a fotózáson muszáj?" Igen!!! A fényképezőgép minden apró kis bőrhibát "megmutat" és nem gondolom, hogy mindent a retusálással kellene megoldani! (Egyébként sem szeretem "agyonretusálni" a képeimet...) Egy profi sminkes, professzionális anyagokkal dolgozik, tudja azt, hogy a fotózásnál teljesen másképp mutat a smink, mint amit élőben látunk. Tudja azt, hogy a különböző stílusú fotózásokhoz milyen sminket készítsen és természetesen azt mindig egyénre szabottan készíti el!


A harmadik fontos dolog pedig, hogy bízz bennünk! Bízz a sminkesemben és bennem! Ne izgulj a fotózás előtt, hidd el, nagyon jól fogod érezni Magad!


Sminkeseim munkáit az alábbi linkeken tudod megnézni:

Erdősi-Lőrinc Nóra:

http://www.ndustrialstudios.com/hu/norismink/


Gajárszki-Mészáros Délia:

http://www.ndustrialstudios.com/hu/deliasmink/


Portréfotózás csomagok és árak:

https://www.renatagoreczkiphotography.hu/arak



Ha Te is szeretnél ilyen képeket és tetszik a munkánk, akkor az alábbi linken tudsz időpontot kérni:

https://www.renatagoreczkiphotography.hu/contact














143 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page